VAN

VAN
GENEL BİLGİLER
İl, toprakları 19.069 km kare olan yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %2,5’ ini oluşturur. Van, yüzolçümü bakımından Türkiye’nin 6. büyük ilidir. Van, Doğu Anadolu bölgesi’nin volkanik dağlarla kaplı çukur kesiminde bulunan Van Gölü’ nün doğu kıyısına 5 km uzaklıkta çok az meyilli bir arazi üzerine kurulmuştur. Rakım yüksekliği yaklaşık 1725 m dir. Türkiye’ nin en büyük gölü olan Van Gölü, yüksek dağların ortasında bir çöküntü durumundadır. Çevredeki yüksek dağlar Van ilinin sınırını oluşturur.

Van ili kuzeyden Ağrı ili, Doğubeyazıt, Diyadin ve Hamur ilçeleri; batıdan Van Gölü ile Ağrı ilinin Patnos ilçesi, Bitlis’ in Adilcevaz, Tatvan ve Hizan ilçeleri; güneyden Siirt’ in Pervari, Hakkari ili, Beytüşebap ve Yüksekova ilçeleri ile komşudur. Doğuda İran Devleti yer alır.

Van, Doğu Anadolu bölgesinde bulunan diğer bütün iller gibi tarih, doğa, kültür ve kış turizmi bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Van’da bunlara ek olarak bir de deniz turizmi potansiyeli vardır ki, uygun yatırımlarla burada dört mevsim çok çeşitli turizmin etkinlikleri düzenlenebilir. Bu bilinçle hareket eden Van Valiliği Turizm Konseyi Turizm Envanter Komisyonu ilin kültürel ve doğal değerlerinin envanterini çıkarmaya başlamıştır. Güncellenmesi planlanan il sınırları içindeki kültür ve doğal değerlerin listesi aşağıdaki gibidir.

VAN İSMİNİN MENŞEİ
Van isminin nereden geldiği ve kaynağı konusu henüz tam olarak açıklığa kavuşmamış olmasına rağmen konuyla ilgili bazı önemli görüşler şöyledir:
Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Büyük İskender'in, Van Kalesi'ndeki Vank adli bir mabedin adını şehre verdiğini belirtmektedir.

Başka bir rivayete göre, Van pek eski bir şehir olup, M.Ö. 1900'lerde Asur Melikesi Meshure Sah Meryem (Semiramis) adına izafeten Şahmerimekerd şeklinde adlandırılmıştır. Daha sonra Küyanyâ’nın son devrinde Van adındaki valinin şehri genişletip güzelleştirmesi nedeniyle bu idareciden itibaren şehir Van olarak anılmıstır.

Van adının kaynağı konusunda akla en yatkın ve bilimsel görüş Urartuca Biane veya Viane'den çıkmış olduğudur. Tarihi kaynakların bütününde, Urartular kendilerine Bianili demişlerdir. Urartular'in yükselme devrinde Biate adı altında bir çok şehir ve insan topluluğu Van bölgesine toplanmıştır.


Van’da Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler

Van’da Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler Van şehri, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. Tarihi, doğal ve turistik alanları ile oldukça ilgi gören Van, her sene binlerce turistin uğrak noktası haline gelmiştir.
Doğal, tarihi ve turistik mekanları sayesinde oldukça ilgi gören Van’da, görülmesi gereken birçok yer ve yapı bulunmaktadır. Van ilinde gezilip görülmesi gereken doğal, tarihi ve turistik yerlerin başında Van Gölü, Akdamar Adası,
Muradiye Şelalesi, Kanispi Şelalesi, Erçek Gölü, Müküs Çayı, Van Kalesi, Van Müzesi, Akdamar Anıt Müzesi (Kilisesi) ve Vanadokya (Van Peri Bacaları) gelmektedir.


Van Gölü

Van Gölü
Van şehir merkezinin yaklaşık olarak 40 km uzağında yer alan Van Gölü’ne ulaşım, özel araçlar, taksiler ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir.
Van ilinin sembolü haline gelen Van Gölü, aynı zamanda dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına sahiptir. Van Gölü içerisinde toplamda 139 çeşit deniz canlısı bulunmaktadır. Ziyaretçiler, Van Gölü etrafında diğer canlı türlerini gözlemleyebilir, eşsiz manzaranın tadını çıkarabilir, kaliteli fotoğraflar çekilebilirler.
Van Gölü yılın her günün her saati ziyarete açıktır. Van Gölü’ne giriş için herhangi bir giriş ücreti ya da giriş kısıtlaması bulunmamaktadır.


Akdamar Adası

Akdamar Adası
Van ilinin en işlek adalarından bir tanesi olan Akdamar Adası, Van şehir merkezinden yaklaşık olarak 45 km uzaklıkta, Gevaş ilçesinde yer almaktadır. Akdamar Adası’na ulaşım gerçekleştirebilmek için önce Gevaş ilçesinden kalkan otobüsler, taksiler ya da özel araçlar ile teknelerin bulunduğu noktaya gitmek gerekir. Ardından tekneler aracılığı ile ortama 25 dakika içerisinde Akdamar Adası’na ulaşım gerçekleştirmek mümkündür.


Van’ın en büyük ve en işlek adalarından bir tanesi olan Akdamar Adası’nda, dilerseniz aileniz ya da arkadaş gruplarınız ile birlikte yaz sıcağından uzaklaşıp serinlemek için suya girebilirsiniz. Ada içerisinde bulunan Akdamar Anıt Müzesi (Kilisesi)’ni ziyaret edebilir, tarihi bir yolculuk yaşayabilirsiniz. Öte yandan, eğer karnınız aç ise, yemyeşil doğanın ve masmavi denizin çevrelediği işletmelerde karnınızı doyurabilirsiniz.
Akdamar Adası’na giriş ücretsiz bir şekilde sağlanabilir fakat adaya ulaşımın sağlandığı tekneler ücretlidir. Akdamar Adası’na kalkan tekneler her sabah saat 10:30 ile akşam üstü 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.


Akdamar Anıt Müzesi (Kilisesi)

Akdamar Kilisesi
Akdamar Adası sınırları içerisinde yer alan Akdamar Anıt Müzesi, Van şehir merkezinden yaklaşık olarak 45 km uzaklıkta bulunmaktadır. Akdamar Anıt Müzesi’ne ulaşım; Gevaş ilçesinden kalkan tekneler aracılığı ile ortalama olarak 25 dk içerisinde oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Geçmiş yıllardan günümüze kadar bozulmadan gelmiş kabartmaların bulunduğu Akdamar Anıt Müzesi’nde; Tevrat Kitabı’nda bahsedilen günlük yaşam, saray yaşantısı ve av canlandırması gibi konular dikkat çekmektedir. Manastır olarak kullanıldığı süre zarfında “Kutsal Haç Kilisesi” olarak adlandırılan Akdamar Anıt Müzesi’nde aynı zamanda Orta Asya Türk ve Abbasi sanatının izlerini görmek de mümkündür.
Akdamar Anıt Müzesi, haftanın her günü ziyarete açıktır. Akdamar Adası’na kalkan tekneler, saat 10:30 ile 17:00 saatleri arasında hizmet verdiğinden, müze de bu saatler arasında hizmet vermektedir.


Muradiye Şelalesi


Van şehir merkezinin aşağı yukarı 80 km uzağında yer alan Muradiye Şelalesi, ulaşımı açısından oldukça rahattır. Muradiye Şelalesi’ne ulaşım, özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Muradiye Şelalesi’nin her sene yerli ve yabancı binlerce turisti bünyesine çekmesindeki asıl sebep; hem yaz aylarında hem de kış aylarında gezilebilecek yerlerden bir tanesi olmasıdır. Muradiye Şelalesi, yaz ayları boyunca sıcaklardan kaçıp serinlemek, aile ve arkadaş grupları ile birlikte piknik ya da kamp yapmak için ideal bir yerdir. Aynı zamanda doğa yürüyüşleri ve çeşitli doğa sporları için de oldukça uygun bir ortama sahiptir. Kış aylarında ise tamamen donarak adeta bir görsel şölen oluşturan Muradiye Şelalesi, harika fotoğraflar çekmek ve bu harika doğa olayını incelemek için harika olanaklar sağlıyor.
Muradiye Şelalesi, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilir.


Kanispi Şelalesi
Van şehir merkezinden ortalama olarak 75 km uzaklıkta yer alan Kanispi Şelalesi, ulaşımı bakımından oldukça rahattır. Kanispi Şelalesi’ne ulaşım, özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir.
Bahar ayının gelmesi ile birlikte oldukça gür bir şekilde akan Kanispi Şelalesi, kış ayları boyunca kurumaya başlayıp durgunlaşır. Süt beyazı renginden dolayı halk arasında “Beyaz Şelale” olarak da bilinen Kanispi Şelalesi’nde; aileniz ya da arkadaş gruplarınız ile birlikte çeşitli doğa sporları ve piknik yapabilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Kanispi Şelalesi, yılın her günü ve günün her saati tamamen ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilir.


Erçek Gölü
Van şehir merkezinin yaklaşık olarak 30 km uzağında yer alan Erçek Gölü, ulaşımı açısından oldukça rahat bir konumda bulunmaktadır. Erçek Gölü’ne ulaşım; özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile gerçekleştirilebileceği gibi aynı zamanda taksiler ile de ulaşım gerçekleştirmek mümkündür.
Bir kuş cenneti olan Erçek Gölü; flamingo, batağan, cılbıt ve yaz ördeği gibi birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda göçmen kuşların da üreme ve konaklama noktalarından biri olan Erçek Gölü, her sene düzenlenen Flamingo Festivali’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Bu sayede birçok kuş türünü gözlemleme şansınız da bulunmaktadır.
Erçek Gölü, yılın her günü ve günün her saati tamam ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.


Müküs Çayı
Van şehir merkezinden yaklaşık olarak 100 km uzaklıkta yer alan Müküs Çayı’na ortalama iki saat içinde, özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile ulaşım gerçekleştirmek mümkündür.
Bulunduğu ilçenin su ihtiyacını karşılayan Müküs Çayı, oldukça temiz ve berraktır. Oldukça coşkulu bir şekilde akan Müküs Çayı içerisinde, aileniz ya da arkadaş gruplarınız ile birlikte rafting veya çeşitli su sporlarını yapma şansınız bulunmaktadır.
Müküs Çayı, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilir. Müküs Çayı’na herhangi bir giriş ücreti ya da kısıtlaması bulunmamaktadır.


Van Kalesi


Van şehir merkezinden aşağı yukarı 5 km uzaklıkta yer alan Van Kalesi, ulaşımı açısından oldukça rahat bir konumda bulunmaktadır. Belirli bir noktaya kadar özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile gidilip, oradan da ortalama olarak 20 dakikalık bir tırmanma ile kolayca Van Kalesi’ne ulaşılabilir.


Urartu Devleti’ne uzun yıllar boyunca başkentlik yapmış olan Van Kalesi, Van ilinin simgesel yapılarından bir tanesidir. Van kalesi içerisinde kaya mezarları, tapınaklar, burçlar, sur duvar yatakları ve Asur dilinde çivi yazılı kitabeler bulunmaktadır. Ziyaretçiler, Van Kalesi içerisinde çeşitli yapı ve eserleri inceleyebilir, geçmiş hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Van Kalesi, yaz ayları boyunca saat 08:00 ile saatleri 19:00 arasında, kış aylarında ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.


Van Müzesi
Van şehir merkezinden ortalama olarak 5 km uzaklıkta yer alan Van Müzesi, ulaşımı açısından oldukça rahat bir konumda bulunmaktadır. Van Müzesi’ni ziyaret etmek isteyen tarih meraklıları; özel araçlar, taksiler ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile kolayca ulaşımlarını gerçekleştirebilir.
Van Müzesi’ni ziyaret eden tatilciler, burada arkeolojik kazılar sonucu çıkarılan yapıları ya da etnografik eserleri inceleyebilir. Çeşitli seramiklerin, kabartmaların, kitabelerin ve mezar taşlarının bulunduğu Van Müzesi’nde ziyaretçiler keyifli dakikalar geçirebilir, tarih hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Van Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyarete açıktır. Her sabah saat 08:00 ile akşam üstü 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Vanadokya (Van Peri Bacaları)
Van şehir merkezinin yaklaşık olarak 120 km uzağında bulunan Vanadokya’ya ulaşım, özel araçlar aracılığı ile oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Vanadokya, Kapadokya’yı anımsatan yapısı nedeni ile yerel halk tarafından bu şekilde adlandırılmıştır. Her sene yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak noktası haline gelen Vanadokya’da, 17 bin adet peri bacasını, çok sayıda tüneli ve mağarayı incelemek mümkündür.


Vanadokya, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilir. Vanadokya’ya giriş için herhangi bir giriş ücreti ya da kısıtlama bulunmamaktadır.




Kaynak : 
https://van.ktb.gov.tr/TR-52093/genel-bilgiler.html
https://www.gezinomi.com/
İlginizi Çekebilir
  • İSTANBUL
    İki kıta üzerinde kurulu ve dünya üzerinde içinden deniz geçen tek şehirdir.
  • MALATYA
    Malatya Anadolu'yu tarihin ilk çağlarından beri medeniyetler beşiği haline getirmiştir. Bu nedenle Anadolu'nun her taşı tarih kokan bir yeryüzü cennetidir.
Whatsapp Telefon